БЪЛГАРИЯ Е на 54. място в света по конкурентоспособност в туризма. Там я подреди Световният икономически форум в първата си класация за този бранш, която обхваща 124 държави.


Номер едно в списъка е Швейцария. Веднага след нея се нареждат Австрия и Германия. В челната десетка са още Исландия, САЩ, Хонконг, Канада, Сингапур, Люксембург и Великобритания.


Изненадващо най-предпочитаната дестинация в света - франция, приела 78 млн. чужденци през 2006 г., е едва на 12. място. 15. остава втората най-посещавана страна -Испания. "Нашето проучване


не е конкурс за красота, нито оценка на атрактивността на дадена страна - обяснява Дженифър Бланки, старши икономист в Световния икономически форум. - Тъкмо обратното, целта ни беше да измерим факторите, които правят атрактивно развитието на туристическата индустрия в отделните държави."


Анализът на двигателите на туризма е много полезен за вземането на бизнес решения от страна на правителства, които искат да подобрят средата за развитието на този бранш, убедени са авторите.