Вкусих от звездите*

ПИЕР ПЕРИНЬОН е роден в градчето Сен
Менеу, провинция Шампан, франция. Когато бил на 19, той постъпил в
Бенедиктинския орден, служейки първоначално в абатство Сен Ван в град Вердюн.
През 1668 г. бил прехвърлен в абатство Отвилие в близост до градчето Епарне. Там
започнал да прави това, което днес наричаме шампанско. Служейки като уредник на
избата на абатството, той изобщо не бил доволен от вината, които се произвеждали
там, и посветил живота си на това да постигне по-високо качество - да създаде
по-добро вино. Мнозина смятат, че Дом Периньон е изобретил шампанското, но това
не е вярно. Шампанизирани вина са се произвеждали доста преди той да се роди.
Друг мит е, че бил сляп и поради тази причина притежавал изключителни
дегустационни умения. Това е погрешна интерпретация на факта, че на него му
хрумнала идеята да "дегустира на сляпо" вината си. Но все пак не можем да му
отречем, че е бащата на шампанизираните вина, които пием днес.