Сара Пейлин
Сара Пейлин

ЗАРАДВАХ СЕ, когато Джоузеф Байдън беше избран за подгласник на демократическия кандидат-президент Барак Обама. Първо, Байдън е старши сенатор с почти 35-годишен стаж, шеф на Комисията по външни работи, безспорно име в американската политика. Подкрепата му несъмнено помага на Обама да отбие част от критиката, че младият сенатор от Илинойс няма достатъчно опит да оглави най-мощното правителство на света. Второ,

познавам Байдън лично още от времето, когато дойде на проучвателна мисия в България през 1993 г. по повод на вероятността да се присъединим към НАТО. Винаги ми е бил симпатичен и съм следил изявите му след това.
Но през последните седмици истински фурор в САЩ предизвика изборът на другия кандидат за вицепрезидент, републиканската номинация на Сара Пейлин, която е губернатор на Аляска. Доскоро неизвестната Пейлин веднага получи прякора Баракуда заради агресивния начин, по-който нападна опонентите в демократическия лагер. По традиция в американските политически кампании кандидатите за вицепрезидент казват най-тежките думи по адрес на политическия противник, за да спестят на титулярите обвинения в излишна агресивност.