Замери с обувка президент

КИТАЙСКИЯТ ПРЕМИЕР се озова на прицела є в Кеймбридж, израелският посланик в Швеция я преживя в Стокхолм, а френската министърка на висшето образование и научните изследвания - в Страсбург. Към всички тях полетя обувка.
Новата, непозната досега в западния свят форма на протест се разпространява мълниеносно. Религията, националността, мястото, където се развива действието, нямат значение.

Важно е посланието - замерянето с обувка е обида и символ на презрение. Вече не само в мюсюлманския свят. Вече навсякъде.
Откакто 29-годишният иракски журналист Мунтазер ал Зайди хвърли през декември в Багдад една след друга двете си обувки по Джордж Буш с думите: "Това ти е за довиждане, куче!", чепикът се превърна във фетиш. Наистина, американският президент с неочаквано ловка реакция се спаси от първия "изстрел", а вторият бе неутрализиран с ръка от иракския премиер Нури ал Малики, с когото заедно даваха пресконференция. Това обаче не намали ефекта. Ал Зайди веднага беше арестуван, предстои му съдебен процес и го заплашват 15 години затвор.