43% ръст на продажбите през 2008 спрямо 2007 г. обяви “Авенди”. Компанията отговаря за маркетинга и дистрибуцията у нас на над 70 световноизвестни марки бързооборотни потребителски стоки и е част от “ВМ Финанс Груп”. “Авенди” приключи 2008 г. с 6 млн. лв. нетна печалба - с 16% повече от предходната година. Фирмата е усвоила 2,5 млн. лв. за инвестиции, а екипът є е нараснал от 170 на 230 души.

Дефлация от 0,2% през март отчете националната статистика. Индексът на цените на потребителските стоки е 99,8% спрямо февруари. Поевтинели са хранителните продукти, безалкохолните напитки, жилищата, електроенергията, газът и други горива. Инфлацията от началото на годината е 0,6 на сто.

С 5% ще се свие БВП на България през тази година. Страната вероятно ще последва Румъния и ще потърси кредит от МВФ. Такава е прогнозата на експерти от лондонската изследователска компания Capital Economics. Те очакват, че БВП на страните от Източна Европа ще намалее средно с 6%, като най-голям спад от 15% ще отчетат Литва и Латвия.