Типичен потребител
Типичен потребител

ВСЕКИ ЧОВЕК, който е възпитан и е получил добро образование, знае, че на вечеря не се обсъждат теми като политика, пари или религия, защото това води само до разваляне на настроението. В повечето случаи избягването на тези теми е относително лесно. Нормалните хора отдавна вече не се интересуват от политика, повечето вече нямат чак толкова много пари, че да говорят за тях, и никой вече не говори за религия, откакто "Шифърът на Леонардо" спря да бъде актуална тема. Но ето че вече има нова разделяща тема. Не знам колко пъти ми се е случвало да водя уж нормални разговори със съвсем нормални хора и в даден момент очите им да започнат да блестят с животинско опиянение. Гласовете им да стават дълбоки и някак приглушени, все едно се намират на дъното на някой кладенец. И тогава произнасят думата: Facebook.
Предполагам, че сте добре запознати с думата и концепцията. Facebook е вид младежки клуб в интернет. В него членуват министър-председатели и дори Барак Обама. Те и всички останали членове правят именно онова, което следва да се прави в един младежки клуб. Споделят кои са любимите им цветове, обменят мнения за музика, сформират своеобразни "банди", изпращат съобщения и флиртуват. В това няма нищо лошо. Странното е как се държат. Ако не дай си боже вземеш да си признаеш, че "нямаш" профил във Facebook, това се приема с нескрито удивление и дори възмущение. Ако пък допуснеш грешката да бъдеш скептичен относно този социален проект, има реална опасност да предизвикаш един вид контролирана ярост. Това е като да общуваш с наркомани или по-лошо - с ентусиазирани играчи на голф.
Преди няколко седмици редица вестници и "експерти" съобщиха, че Facebook се е превърнал в наркотик. Пристрастяването към Facebook е просто още една от различните интернет зависимости, както твърди един от психолозите. По особено модерен начин те обясняват зависимостта, използвайки думи като "симптоми", "лечение" и "рехабилитация". И след като имах възможността да се срещна с някои от зависимите в различни ситуации, смятам, че това не е просто някакъв си обикновен вирус. Убеден съм, че тук си имаме работа с доста по-тъмни сили, отколкото с някой бацил. Празният поглед, несвързаната реч и яростта спрямо всички онези, за които Facebook все още не се е превърнал в пълновластен господар на живота им.
Скоро ще започнат да си въртят главите, да повръщат зелено и да крещят истерично. Това, от което се нуждаем в случая, не е просто "лечение". Нуждаем се от екзорсизъм*.

Редакцията ще публикува и други мнения.

* Заклинание, прогонване на зли духове.