От кентавъра Хирон до сина на един бог

ОМИР ОПИСВА ПРОЦЕСА на правене на сирене още преди 700 години в своята "Илиада". Според него това изкуство произлиза от боговете. Аристей, син на Аполон, е отгледан от мъдрия кентавър Хирон, който го посветил в това съкровено тайнство. Тайнство, което самият Аристей по-късно предава на хората.
В Библията на няколко места се споменава сиренето и как по времето на Исус Христос в Йерусалим имало сирена от най-високо качество. Дори улица била наречена така - "Улицата на майсторите на сирене".
По това време Рим бил центърът на света и доколкото се знае, на известния площад и пазар "Велабрум" имало същата богата селекция от най-качествени сирена, каквато има и днес. Е, с по-различни имена, но многообразие не липсвало. Сред римляните сиренето било дълбоко възхвалявано. Всеки млад римлянин прошепвал: Meus caseus molliculus, на любимата си девойка. На български това се превежда: "Мое мило малко сиренце".
И така, нека да видим кой прави хубаво сирене днес.