Всеки поддръжник на "Атака" трябва да бъде накаран да гледа този филм поне веднъж дневно, докато най-накрая не "прогледне"
Всеки поддръжник на "Атака" трябва да бъде накаран да гледа този филм поне веднъж дневно, докато най-накрая не "прогледне"

ПОЗНАВАМ ЕДИН ЧОВЕК, който наскоро направи филм. Вероятно има доста хора, които също като мен имат приятели, които някога са правили филми, имайки предвид колко много филми има по света. Различното в моя случай е това, че моят приятел направи един хубав филм.
Когато човек се захване да прави кино за малките неща - или пък за големите, ако щете - като любовта и надеждата, винаги съществува рискът да стане банален. В дадения случай обаче режисьорът Камен Калев съумява да избегне това. Филмът му "Източни пиеси" е направен с почти документално усещане и ясен визуален език. И не само аз смятам този филм за изключително важен и интересен. Журито на фестивала в Кан го номинира за най-добър дебютен филм. Това е първата номинация от фестивала в Кан за български филм за повече от две десетилетия.
Сюжетът на "Източни пиеси" отразява изключително добре времената, в които живеем днес. И също така е актуален не само за България - ако сменим езика, би могъл да се развива в което и да е предградие на който и да е европейски град.