Пиле за вечеря

Портокалово пиле

Какво ви трябва:
1 цяло прясно пиле
За соса:
2 с.л. концентрат от портокалов сок
1 с.л. бял винен оцет
1 с.л. мед
1 ч.л. джинджифил
1 ч.л. сол
1 ч.л. черен пипер
250 мл течна готварска сметана
Начин на приготвяне:
Разрежете пилето на две по дължината на гърдите и гръбнака. Втрийте сол и пипер в кожата. Сложете двете парчета в съд, подходящ за печене във фурна.
Смесете всички съставки освен сметаната. Изсипете сместа върху двете половинки пиле. Сложете във фурната на 200°С за
45-50 минути. Полейте пилето със соса няколко пъти, докато печете. Извадете го и го завийте в алуминиево фолио, за да го запазите топло. Прецедете соса в тенджера, разбийте сметаната, разбъркайте и оставете да заври.
Нарежете пилето на порции и сложете в чинии.
Сервирайте с гарнитура от сварен зелен грах или ориз и залейте със соса. Гарнирайте с портокал или домат.

Пилешки гърди на грил с ориз с шафран и стафиди