Борислав Зюмбюлев
Борислав Зюмбюлев

СПОРЪТ ДАЛИ САЙТОВЕТЕ на вестниците трябва да са изцяло или частично платени от няколко месеца буни световното медийно пространство. Категорично "за" платеното съдържание са The New York Times, International Herald Tribune и Boston Globe. До тях застават и Wall Street Journal, Daily Telegraph, New York Post, Sun. Тези издания са част от портфолиото на медийния конгломерат на Рупърт Мърдок News Corporation. Именно Мърдок в края на миналата година пръв обяви, че онлайн съдържанието на неговите вестници ще стане изцяло платено.
Не са обаче толкова категорични издателите на по-малки медии, които смятат, че неминуемото намаляване на читателския трафик ще се отрази върху рекламните приходи.
Въпреки техните страхове медийните експерти са на мнение, че до края на годината почти всички сайтове на световните всекидневници ще бъдат с платен достъп.
Какво ще се случи в България? "Мениджър" потърси отговор от Славка Бозукова, главен редактор на "Стандарт", Борислав Зюмбюлев, първи зам. главен редактор на "24 часа", и Георги Шарабов, зам.