За няколко щипки сол

ОТКАКТО ЗАЕ ТОЗИ ПОСТ през 2001 г., кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг забрани последователно пушенето и употребата на трансмазнини в заведенията за обществено хранене. Сега той има

нов враг в менюто на ресторантите, с който се бори - солта. Градският здравен департамент обяви наскоро, че започва кампания (която вероятно ще прерасне в национална, както стана с пушенето и трансмазнините), за да намали с 25% съдържанието на сол в ресторантските ястия и готовите храни, продавани в магазините.
Идеята се нарича официално "Национална инициатива за намаляване на солта". Формално тя представлява коалиция под егидата на Ню Йорк Сити, която включва други градове, здравни организации и граждански сдружения. Кампанията има за цел да се бори с високото кръвно налягане и свързаните сърдечносъдови заболявания чрез доброволно намаляване на солта в храната, консумирана от американците. Организаторите се надяват хранително-вкусовата индустрия и собствениците на заведения да оценят добрата идея и да откликнат положително, въпреки че това ще ги принуди да положат известни усилия.