Южна Африка очаква милиарди от световното по футбол

КОГАТО НА 11 ЮНИ в Йоханесбург тимът на Република Южна Африка (РЮА) излезе в мача на откриването на световното първенство по футбол срещу отбора на Мексико, всички южноафриканци ще стискат палци за победа. Но извън футболното поле страната се надява, че това второ по големина спортно събитие след олимпийските игри ще посипе с

дъжд от пари местната икономика. "Първенството трябва да донесе дългосрочен икономически растеж и да създаде нови, добре платени работни места", смята президентът на РЮА Джейкъб Зума.
"Това е събитие със забележителен, прицелен далеч в бъдещето икономически ефект", додава Реджойс Мабудафаси, зам.-министър на водите и природните ресурси.

Но доколко тези надежди са оправдани?
Анализаторите са разделени относно ефекта, който ще има "Мондиал 2010" върху РЮА.

Серия от изследвания на консултантската фирма Grant Thornton показва, че очакванията за икономически бум са големи. Страната вече организира различни шампионати - световните първенства по ръгби (1995) и крикет (2003), турнира за Световната купа по голф за жени (2005 и 2006), както и единственото състезание по градски улици от програмата на автомобилните серии A1.