Профайлърите от "Престъпни намерения" анализират едни от най-извратените умове, за да предвидят следващите им стъпки и да ги спрат навреме
Профайлърите от "Престъпни намерения" анализират едни от най-извратените умове, за да предвидят следващите им стъпки и да ги спрат навреме

КОЛКО ПЕЧЕЛЯТ серийните убийци? В юридическата терминология "Син на Сам" (Son of Sam Law) е закон, препятстващ финансовото облагодетелстване на престъпниците от техните престъпления. Най-често става въпрос за огромни хонорари, предложени от издателства за публикуване на спомените или историите на прочути убийци, като Марк Дейвид Чапман, убиеца на Джон Ленън. Законът е приет в Ню Йорк през 1977 г. след процеса срещу серийния убиец Дейвид Бърковиц (който се нарича "син на Сам") и предвижда изземване на парите от такива сделки и превеждането им като компенсация на жертвите на престъпника.
Серийните убийци приковават вниманието на обществото открай време. Един от първите записи на фонографа на Томас Едисън през 1895 г. са признанията на серийния убиец, наричащ се д-р Хенри Хауърд Холмс. Той става широко известен заради поредица от статии във вестниците на медийния магнат Уилям Хърст, които му плащат 7500 долара (равностойни сега на 200 хил. долара) за неговите признания.

Стражари и апаши, профайлъри
и серийни убийци

Медийният интерес обаче прераства в културен феномен чак когато фигурата на серийния убиец се комбинира с образа на агента, който го разгадава, разбира и преследва.