Миналото на транспорта разглежда бъдещето - Chevrolet Volt
Миналото на транспорта разглежда бъдещето - Chevrolet Volt

В края на април излязоха последните резултати от продажбите на двата най-коментирани електромобила в момента. Общо 2000 коли Nissan Leaf и Chevrolet Volt вече са в гаражите на своите собственици. Скептиците злорадо обявиха тази цифра за прокоба, възвестяваща пълната апатия на шофиращата публика към електрическите коли. Оптимистите пък отбелязаха, че въпросната цифра е съвсем прилична, след като става дума за съвсем нова за масовия пазар технология, както и за два автомобила, които са в продажба едва от коледните празници насам.
Сигурно е, че световната автомобилна индустрия е в лагера на оптимистите, ако съдим по огромните инвестиции, които влага в разработката на електрически модели. През тази година и особено през 2012 г. на пазара ще се излее истински потоп от автомобили с батерии. В този влак пътуват всички големи производители, както и един куп амбициозни стартиращи автомобилостроители.
В дъното на този ентусиазъм е глобалният консенсус, че електрическата тяга ще има фундаментална роля в бъдещето на транспорта.