Уилис Кериър през 1922 г. със своето изобретение - първия съвременен климатик
Уилис Кериър през 1922 г. със своето изобретение - първия съвременен климатик

Потиснати от стресовете на съвременния живот, много хора мечтаят за простия, спокоен и пасторален живот на своите прадеди. Когато романтизираме миналото обаче, си струва да си припомним колко по-лесно живеем в сравнение с нашите предци. Те например е трябвало да се справят с най-големите летни горещини без устройства като климатиците или вентилаторите. През по-голямата част от съществуването на човечеството хората са оцелявали в непоносимите жеги, като са търсели дебелите сенки, студената вода и нещо, с което да си повеят. Или пък просто са понасяли горещината стоически и облени в пот, защото това е бил най-незначителният проблем в тежкия им живот.
Подобно на много други средства за осигуряване на душевен и телесен комфорт, древните римляни имат сериозен принос за развитието на климатичния контрол. Богатите римски граждани например са имали в домовете си система от вградени в стените тръби, по които е течала студена вода, доведена от акведуктите.
Архитектурните средства за климатизация са стигали до съвършенство още в древна Персия, като това наследство днес може да бъде видяно в традиционната архитектура на Близкия изток.