Концепцията Feno - една от многото възможни форми, които ще приеме персоналният компютър на бъдещето
Концепцията Feno - една от многото възможни форми, които ще приеме персоналният компютър на бъдещето

В резултат от победоносния ход на таблетите и "умните телефони" на световните пазари мнозина журналисти и аналитици започнаха да задават въпроса дали дните на персоналния компютър не са преброени.
Почти сигурно е, че в близките години ще се разделим с настолния (десктоп) компютър във вида, в който го познаваме - голяма четвъртита кутия, в комбинация с монитор, мишка, клавиатура и ужасяваща плетеница от кабели. Настолните компютри вероятно ще просъществуват в някаква форма. С времето обаче те ще се превърнат в по-скоро нишов продукт и никога повече няма да бъдат това, което бяха през последните три десетилетия - абсолютният център на компютърната вселена. Според едно проучване на Deloitte продажбите на смартфони и таблети в глобален мащаб ще надхвърлят доставките на PC-та през настоящата година. Това означава, че в близкото бъдеще тези мобилни устройства ще се превърнат в най-масовата компютърна платформа.
С голяма степен на вероятност в близките години ще наблюдаваме все по-осезаемо размиване на делението между смартфони, таблети и лаптопи.