Следващата мода в храните

Ако нещо е здравословно, бързо, много вкусно и евтино, то има всички качества да стане глобална мода в храненето. Тази година дъмплинг баровете (барове за тестени изделия с пълнеж) се появиха навсякъде в модерните градове, от Стокхолм и Лондон до Ню Йорк и Лос Анджелис.
Дъмплингите, разбира се, не са нещо ново - китайците са ги приготвяли още през 7. век. В Азия можеш да си ги купиш навсякъде като храна от улицата за няколко монети. Много държави имат собствена версия на тези малки тестени бухтички с пълнеж. Наричани са джиаози в Китай, в Япония са познати като гиоза, в Русия са пелмени, а в Централна Америка - емпанадас. На някои места са наричани дим сум, на други уонтон. В Италия това са любимите на всички равиоли. Основната идея обаче е една и съща. Тестена бухтичка с пълнеж, приготвена много бързо.
В момента азиатската версия завладява много ъгли на улиците със стил. Тя е комбинация на китайската, японската и тази от Югоизточна Азия - Тайланд и Малайзия. Една част от модата се дължи на това, че не можете да кажете "Не харесвам дъмплинги", защото на практика те могат да бъдат напълнени с почти всичко. Много от тях са вегетариански, други са меки, някои са горещи и пикантни. Може да бъдат варени на пара, пържени или препържени. С месо или с морска храна. Вариантите са безкрайни. И за да се създадат още повече комбинации, се използват няколко различни вида сос. Пържените вървят със сос на основата на соя и чили. По-меките, варени или на пара се поднасят с оризов оцет. Но все пак повечето ресторанти имат собствени специалитети. Нещо друго, което също увеличава интереса, е, че дъмплингите са идеалната храна за вкъщи.
Вероятно трябва да изчакаме няколко години, докато започнем да ядем здравословна и вкусна, бързо приготвена храна тук, но повярвайте ми, това е новото суши. И наистина ми се иска да замести всички места за дюнери и пици на парче.