Краят на времето, каквото го познаваме

Може да имате идеи и дори мечти. Нещо истински ново. Някъде, където да избягате, когато всичко наоколо ви омръзне. Но тези неща няма да са само ваши за дълго.
Живеем в активно време. Някои хора мислят, че дори е твърде изобилно. Аз обаче вярвам, че живеем в най-оскъдното време досега. Нищо не се изхвърля, нищо не се отхвърля. Всяка малка идея прави предприемачите ловци. Те гледат под всеки камък за нещо ново. Не ги интересува дали новото е добро или лошо. Изобщо не ги вълнува това, което са намерили, стига то да може да бъде въведено в масово производство, пакетирано и продадено.
Необходими са били 80 години преди джинсите да преминат от работно облекло към мода. 10 години е трябвало да минат преди пънкът да стане стил за лелки на средна възраст. Днес този вид процеси се случват със скоростта на светлината. Вероятността да видите "улична мода" на улицата, преди тя да се появи в някой лъскав магазин, е много малка.
И така е навсякъде. Най-незначителната идея може да стане телевизия или смартфон приложение, или концептуален магазин, или готварска книга. Или всички тези неща едновременно. Всичко, което може да бъде експлоатирано, е експлоатирано веднага. Разбира се, има много хора, които смятат, че това е добър път. Той дава възможност за работа и глобализация, които са достъпни за всеки.
Само че това е ужасно скучен път. Той трансформира всичко оригинално и уникално в масова консумация. Прави хората клонинги един на друг. И може би най-лошото - лишава ни от чувството за святост, от усещането за свобода. Защото, ако имаш идея или мечта, можеш да заложиш iPad-а си на това, че скоро тя ще се появи като "лайфстайл" в някоя витрина
на магазин.
Изглежда повече от разумно да пратим всичко това по дяволите. Европа се пропуква. Америка превиши кредита си, китайците идват. Понякога това изглежда почти като освобождение. Трябва да бъдем спокойни и да преминем в новото съвремие, където ще живеем с това, което сме спестили. Можем да живеем дори в развалини, но в хармония със своите собствени, недокоснати от никого мисли и желания.
От друга страна, вярвам, че вероятно много скоро ще се появи един предприемач до вас, който ще се опита да ви продаде "новия аскетизъм" на лизинг, идеите като 3 в 1 и вашите мечти на кредит.