Игрите на късмета са алтернатива на сивотата

"ЕВРОБЕТ" е организатор на игрите на късмета "Еврошанс", "Лотомания" и "Изтрий и Спечели". Създадена е през 2006 г. и работи на франчайз принцип. През 2008 и 2009 г. "Евробет" подкрепя конкурса за български роман на годината. През 2009, 2010 и 2011 г. подкрепя театралните награди "Аскеер". През 2011 г. подпомогна национално турне на хитовата постановка на Театър "Българска армия" "Сега или никога". През 2010 и 2011 г. "Евробет" е единствената компания, която застава зад наградите на Филмовата академия, като подпомага организирането на церемониите и осигурява парични премии за всички наградени. През 2011 г. учредява награда - "Евробет за съвременно изкуство". Същата година организира конкурс за късометражен филм на тема "Игри на късмета". "Евробет" подпомага редица музикални проекти, както и издаването на романа "Другият тютюн", който бе дарен на библиотеки, читалища и университети в България.

ОЛГА ТОДОРОВА е управител на "Евробет". От 1999 до 2002 г. е била мениджър експорт в БРВ "Нефт и газ". Следващите 4 години развива собствен бизнес. От средата на 2006 г. започва работа като административен директор в "Евробет", а от януари 2008 г. поема ръководството на компанията. Завършила е стопанско управление в СУ "Св. Климент Охридски", а в момента защитава докторантура в Университета по библиотекознание и информационни технологии. Темата на дисертационната є работа е "Модели за сигурност при комуникационните и информационни системи в развлекателната индустрия (хазарт и игри на щастието)".

Госпожо Тодорова, какво показват наблюденията ви - раждаме се късметлии или късметът трябва да се търси?
- И двете. Всички се раждаме късметлии, но с времето едни съумяват да запазят отворени сетивата си, да развиват въображението си и да улавят специалните неща около себе си. Други се оставят на течението и всичко, което ги заобикаля, притъпява чувствителността им. За да имаш късмет, трябва да си подготвен и когато дойде подходящият момент, да го уловиш. На късмета може да се погледне и като комбинация от много труд и правилни решения.

- Откъде идва терминът "игра на късмета" и как убеждавате критиците, които не вярват, че една игра може да ни направи щастливи?

- Игрите на късмета са част от живота ни от хилядолетия насам. Хората винаги са имали нужда да се забавляват и са търсили начин да го правят. Без да се опитвам да убеждавам никого, ще споделя мнението си. Ако щастието е низ от приятни моменти, то ние даваме възможност на играчите си да ги изживяват. Ако щастие е да намериш средството, с което да осъществиш своята мечта, то и това е възможно с игрите на късмета. Да откажеш да провериш късмета си е все едно да откажеш покана за кино или почивка с приятели. Именно затова тези игри се свързват с щастието, защото те предлагат алтернатива на скуката, на навика и на сивотата.

- Какво е отношението на българина към лотарията в сравнение с другите нации?
- В Европа лотариите са част от живота и бита на хората. Купуваш скреч карта на касата в супермаркета, играеш на любимата си числова игра, докато пиеш кафе с приятели, и на същото място плащаш сметката си за ток например. Българинът като цяло има положително отношение, но заедно с това е и консервативен към игрите на късмета. Това може би е свързано с нашата история, а и с нагласите ни. Българите не се отказват да предизвикат късмета си, но винаги са много премерени в действията си. Тук идва и основната ни задача - да информираме потребителите за всички новости и да им предлагаме най-добрите възможности за забавление.

- С какво се обяснява подемът на игралната индустрия през последните години?
- Игралната индустрия у нас се развива устойчиво, но не може да се говори за подем. Нашата компания например не разчита на пикове, а на това да предлага разнообразни продукти, които да отговорят на очакванията на хората и да им дадат възможност за по-пълноценно забавление. Ние внедряваме най-новото от технологиите, непрекъснато повишаваме квалификацията на нашите служители и спазваме не само закона, но най-вече нашите вътрешни правила, в основата на които са уважението, лоялността и съпричастността.
- Какъв е бизнес моделът на "Евробет"? Колко букмейкърски пункта имате в момента и на какъв принцип работят?
- Корпоративната стратегия на "Евробет" е ориентирана към сътрудничество с малкия и средния бизнес. Игрите "Еврошанс", "Лотомания" и най-новият ни продукт "Изтрий и спечели" се предлагат на франчайз принцип, като по този начин даваме възможност за разкриване на още работни места. Освен това нашите партньори имат възможност да разнообразят своето портфолио. Букмейкърските пунктове, в които могат да се играят игрите ни, към момента в цялата страна са над 750.

- Какво показва статистиката ви - от всички играчи колко са реалните късметлии?
- Харесва ми, че и вие ги наричате късметлии, защото те наистина са точно такива. За да участваш в която и да е от игрите на "Евробет", не се изискват никакви определени познания или специални умения. Необходим е просто късмет. В този ред на мисли всеки, който има желание, може да се забавлява. Според статистиката, с която разполагаме, нашите играчи са основно млади хора между 18 и 34 години. Над 60% от тях имат средно и висше образование, а доходите, които посочват в анкетите, са между 500 и 1000 лв. Към момента играчите ни са основно мъже, но стремежът ни е да предлагаме все повече продукти, които са атрактивни и за дамите. А дали са реални късметлиите ни, говорят цифрите. За седмица печалбите стигат 1,2 млн. лева.

- Колко печеливш е хазартният бизнес у нас?
- Хазартният бизнес като всеки друг е печеливш само когато се прави от професионалисти. Ако една компания не печели, тя изчезва от пазара. И това важи не само за развлекателната индустрия. По-важно е обаче печалбата да носи удовлетворение не само на конкретната фирма, а да бъде споделяна. Нашата политика е да подхождаме разумно към печалбата, реинвестираме в нови продукти, подкрепяме социални каузи и т.н. Как един бизнес ще се развие в бъдеще, е въпрос, който зависи от много фактори като икономическата обстановка в страната, от данъчната политика, от законовата уредба. Ако трябва да посоча въпрос, върху който трябва да има дебат, това е размерът на данъчната тежест. Към настоящия момент фирмите от нашия сектор плащат данък 15% върху оборота, което се равнява на 85% данък печалба.

- Кои са водещите принципи в управлението ви и съответно в работата на компанията?
- "Евробет" е съвременна компания и ако можем да говорим за успехи и за устойчивост, това е, защото нашите принципи се основават на модерния мениджмънт в глобални условия. Това означава не само да правим инвестиции в технологичното и техническото обезпечаване на бизнеса, но да инвестираме в комуникационната си политика, да подкрепяме социални или културни проекти. В същото време ние от самото си създаване участваме активно в диалога с държавата и се стремим да отстояваме както нашия, така и интереса на нашите играчи.

- Дайте ни съвет как да изберем деня, в който да пуснем фиш? Как да преценим кога шансовете да спечелим са на наша страна?

- Няма рецепта. Всеки сам определя подходящия момент. Това е въпрос на лично усещане, предчувствие, интуиция. Но едно е сигурно - няма как да знаеш дали късметът е на твоя страна, ако не го провокираш.

- Какво е вашето лично отношение към игрите, късмета и щастието?
- Ако ме питате като мениджър - ще ви кажа, че виждам смисъл в това да работя в тази компания, да я развивам и да виждам резултатите от усилията си, моите и на моя екип. Ако ме питате като човек - без да преувеличавам, ще ви кажа, че често подлагам на проверка своя късмет.