Българският бизнес е слабо познат в Япония

МАКОТО ИТО е извънреден и пълномощен посланик на Япония в България от 2010 г. Между 2006 и 2008 г. е извънреден и пълномощен посланик на Япония в Танзания. Работил е в Министерството на външните работи на Япония. Бил е съветник към японското посолство в Бразилия, консул в генералното консулство на страната в Лос Анджелис и генерален консул на Япония в Детройт. Ръководил е протокола на Токийската голяма община. От 2008 г. е изпълнителен директор на Фондацията за съвременни изследвания на международното развитие (FASID). Завършил е Правния факултет на университета "Нагоя" в Япония.

Господин Ито, в какво състояние се намира японската икономика в момента? До каква степен успя да се възстанови след опустошителното земетресение от 2011 година?
- Възстановяването на инфраструктурата и икономиката в засегнатите от бедствието региони протича стабилно. Каналите за доставка в производствената сфера работят нормално. Промишлеността е на нивата отпреди бедствието. Тази година се очаква малко по-висок икономически ръст, включително и поради нарастващо търсене на възстановителните дейности след земетресението.