Година след Арабската пролет лятото е още далече

Мохамед Халаф е роден в Ирак. Бил е журналист в централни вестници в родината си. От 1981 г. е кореспондент за Балканите на кувейтския вестник Al Watan. Отразявал е военни конфликти в Близкия изток и на Балканите. Живее в България. Завършил е литературознание в Багдатския университет. Доктор е от Софийския университет "Св. Климент Охридски", където преподава международни отношения и Близък изток във Философския факултет, специалност "Политология". Лектор е в Дипломатическия институт към българското Външно министерство.

Народните революции и протести срещу диктаторски режими в арабските страни опровергаха битуващото мнение, че тези общества не са дозрели за демокрация от западен тип. Оказа се, че либералната демокрация е световна тенденция, която най-после достигна и до Арабския регион.
Днес, когато отбелязваме година от началото на Арабската пролет, Близкият изток е на кръстопът. Докато в Северна Африка Египет, Либия и Тунис започнаха своя преход, Ирак и Сирия, както и близкият до тях Иран поеха пътя на сериозни вътрешни и външни конфронтации.