МИЛЕНА ФУЧЕДЖИЕВА
МИЛЕНА ФУЧЕДЖИЕВА

МИЛЕНА ФУЧЕДЖИЕВА
е завършила кинорежисура в НАТФИЗ. В България е режисьор на два късометражни документални филма - "Местни новини" (1989) и "Без жал" (1990). От 1990 г. живее в САЩ, от 1993 г. е в Лос Анджелис, където работи като мениджър в бижутериен магазин.
През 2001 г. в България излиза книгата є с есета "Белият негър", а следващата година пиесата є "Дзен-порно" е поставена в Сатиричния театър и има четене в театър "ЛаМама" в Ню Йорк. Текстът за театър "Криза" (2003) е поставен от авторката в "Електрик лодж" във Венис, Лос Анджелис, през 2004 г. В България се играе на сцената на Русенския драматичен театър.
Има публикувани разкази и есета в "Капитал", "Дневник", "Литературен вестник", "Литературен форум", "Едно", "P.S.". Автор е още на сборника с къси разкази "NoHannah", романа "Kheper: Цветята на малката Ида", стихосбирката фотоалбум "Нощен проект", "Аз, бLогинята", чиято последна страница е първата от новия български живот. Наскоро излезе и книга по сериала "Седем часа разлика" в съавторство с другите сценаристи Любен Дилов-син, Елена Илиева и Димитър Христов.