Научната фантастика измисли света, в който живеем

Технологиите са толкова неразделна част от всекидневието ни, че дори не се замисляме за столетията въображение и технологичен опит, които са вложени дори в най-тривиалните предмети, с които сме заобиколени. Всичко, което приемаме за даденост днес - от дрехите, които носим, до компютрите и мобилните телефони - е създадено с технологии, които някой някога е измислил, патентовал, превърнал е в индустрия и за които е получил Нобелова награда. Преди всичко обаче те са се родили в нечие въображение във време, когато тяхното създаване е било не само практически неосъществимо, но и дори немислимо.
Днес научната фантастика е възприемана предимно като "лек" развлекателен жанр. В същото време обаче е факт, че големите мечтатели в литературата и киното от края на 19. век, а и през цялото отминало столетие са изиграли важна роля за създаването на света, в който живеем, като вдъхновители на поколения учени и инженери.
В следващите редове ще разгледаме няколко фантастични предсказания за нашето технологично всекидневие, направени през последните 120 години.