Шампиони по поршета

В началото на 21. век Гърция беше на върха на своето щастие - замени слабата и не толкова привлекателна драхма с еврото (с което се нареди до страни като Франция и Германия), успя да върне олимпийския огън, провеждайки летни олимпийски игри, и стана европейски шампион по футбол. Само няколко години по-късно обаче страната беше изправена пред невиждана дългова криза, която застраши устоите на еврото и изправи страната на ръба на фалита. Протестите и социалните размирици в центъра на Атина се превърнаха в ежедневие.
За това колко непродуктивна и неконкурентна е гръцката икономика се изписа много. Но зад сухата статистика на дефицити и дългове малко внимание беше обърнато на скритите факти зад провала на нашите съседи.
Още преди да стане член на Еврозоната, Гърция провеждаше експанзивна фискална политика и правителството харчеше много повече, отколкото имаше в хазната. За да не изпадне в дълбока икономическа и финансова криза вследствие на натрупаните дългове, държавата регулярно предприемаше най-лесния и най-малко болезнен (от политическа гледна точка) монетарен подход - правителството просто девалвираше (обезценяваше) валутата си.