Чужденецът като Шива

Пред българските мениджъри освен справянето с несигурната среда и високите бизнес цели друго предизвикателство е новата вълна от чужди мениджъри, които се превръщат в тяхна пряка конкуренция. Професионалисти с различни националности изместват от управлението българските си колеги не само в международни, но вече и в местни компании. От друга страна, тази тенденция може да се използва като възможност двата отбора лидери да измерят директно умения и опит.
На чужденеца често се гледа като на сторъкия Шива - бог, който може да реши много проблеми едновременно. Понякога успява, друг път - не. Престоят му в българска фирма обаче променя общата култура на правене на бизнес, както и взаимоотношенията между мениджърите.
Присъствието на чужди мениджъри в България има богата история, която остави своя отпечатък върху средата и управленските практики в страната през годините.
Допреди десетилетие те управляваха филиалите на големите международни компании и придаваха магнетично очарование на топпозициите в бизнеса. Това беше затворено общество от образовани, добре платени мениджъри, които обитаваха високите етажи на ниските тогава бизнес сгради и живееха със станфордските си съпруги в кварталите от подножието на Витоша.