Хлябът е най-здравословната храна у нас

"ПУРАТОС БЪЛГАРИЯ" е най-големият доставчик на продукти и решения за хлебопроизводството и един от най-големите доставчици за сладкарството и шоколатиерството. Работи с 80% от големите производители в страната. Част е от белгийската група Puratos, която е водещ производител на продукти за хлебопроизводство, сладкарство и шоколатиерство в света с оборот от над 1 млрд. евро и 93-годишна история. През 1953 г. технолозите на Puratos изобретяват първия промишлен подобрител за хляб и хлебни изделия. Днес компанията има филиали в над 100 държави. Българският филиал развива търговска и производствена дейност. Фабриката в Перник произвежда закваски, подобрители и миксове за хляб, кремове, смеси и подобрители за сладкарството и др. Освен на нашия пазар изнася за Гърция, Унгария, Румъния, Молдова, Сърбия, Хърватия, Македония и Босна.

Госпожо Павлова, "Пуратос България" навършва 20 години. Какво научихте за успеха в бизнеса през този дълъг период?
- Ако оперираш в сферата B2B (бизнес към бизнес), не е достатъчно само да познаваш клиентите си. Трябва да си отлично запознат с предпочитанията на потребителите и да предлагаш цялостни решения. Често водим преговори с търгоските вериги, за да създадем условия за реализация на готовия продукт на нашите клиенти и да им гарантираме продажби. Така не само им показваме идеи за нови продукти, а виждат в нас надежден бизнес партньор.

- Като изпълнителен директор в какво вярвате и кое ви зарежда с най-голяма енергия?

- Връзката ми с екипа. Отделям много време за личните проблеми на хората, защото ако те страдат - и работата страда. Истински ме вдъхновява да виждам, че колегите ми влагат страст в това, което правят. Повечето хора, с които работя, са със стаж над 10 години при нас.

- С какво печелите клиентите си и как те се променят през годините?
- Когато осигуриш на клиентите си подкрепа в труден момент, добавиш стойност към бизнеса им с иновативни идеи и увеличиш продажбите им, това скрепява отношенията за дълго време напред. Доброто обслужване и гъвкавост ни спечелиха много верни партньори, с тях порастваме заедно.
- Качеството на продуктите е много важно за вашата работа. С какво никога не правите компромис?
- Имаме много ясна визия за балансираното хранене, която включва 3 основни елемента - изделията трябва да бъдат здравословни, удобни за консумиране (защото 2/3 от хората се хранят на крак) и да доставят удоволствие. Храната не трябва да се превръща в лекарство, затова не трябва да се прави компромис с вкуса. Каузата ни е да работим за повишаване на качеството и разнообразието на предлаганите хлебни, сладкарски и шоколадови изделия.

- Доколко здравословни храни консумират българите? Как най-лесно да разпознаваме качествените продукти?
- Хлябът, който българинът консумира, е най-здравословната храна на пазара. При нас подобрителят се дозира на 0,3% максимум, а в Западна Европа - на 3%. Важно е да се знае разликата между подобрителите и консервантите. Функцията на консерванта е да увеличи живота на продукта. Има го в изделията със срок на годност над 1 месец. Редовната употреба на храни с консерванти може да доведе до различни заболявания. Подобрителите обаче имат съвсем друга функция и не са вредни - най-често съдържат аскорбинова киселина (витамин С) и комплекс ензими (микроорганизми). Ролята им е да обогатят вкуса и консистенцията на продукта, като засилят качествата на основните му съставки.