Компанията, която превърна химията в индустрия

Най-неотменимото от всички правила гласи, че светът винаги се променя, без да се интересува от интересите на отделен човек, бизнес или държава. Затова единственият начин да останеш за дълго "на гребена на вълната" е непрекъснато да актуализираш себе си и това, което правиш.
В следващите редове ще разкажем как иновациите помогнаха на една компания да оцелее в превратностите на 20. век и да допринесе за създаването на най-могъщата индустриална икономика на Стария континент.
Всичко започва в средата на
19. век, когато текстилната индустрия е основна движеща сила за индустриализацията в Западна Европа. Нейното бурно развитие създавало огромно търсене на багрила, на което производителите на натурални (т.е. извлечени от природата) оцветители просто не можели да отговорят.
В този момент, през 1856 г., английският химик Уилям Хенри Пъркин синтезира първото багрило, извлечено от анилин (органична субстанция, добивана от въглищен катран) - т.нар. мовеин (mauveine), отличаващ се с ярък виолетов цвят. Това откритие предизвиква бясна надпревара за откриване на нови анилинови багрила сред химиците в цяла Европа.