Уилям Грант - един човек и неговата мечта

УИСКИТАТА НА GRANT'S: Пълната гама обхваща Family Reserve, Ale Cask, Sherry Cask, 12, 18 & 25 Year Old. Блендовете Grant's се произвеждат от зърнено уиски от Girvan distillery като основа, смесена с различни видове единичен малц и други зърнени уискита.
В Girvan distellery се произвежда и светло зърнено уиски, което позволява характерът и сладостта на малцовото уиски да преминат във финалния бленд. Grant's Family Reserve се описва като уиски, притежаващо комплексен, чист и плодов вкус. "То преобразява представите за качество", пише Джим Мъри в Jim Murray's Whisky Bible 2010. Grant's 12 Year Old Whisky е смес от уискита, отлежавали минимум 12 години. Характеризира се с мек плодов вкус с лека пикантна нотка. Grant's Ale Cask Reserve е единственият скоч, който завършва отлежаването си в бурета за тъмна бира, което му придава кремообразен, малцов и меден вкус.  
За отлежаването на Grant's Sherry Cask Reserve се използват дъбови бъчви, в които преди това е съхранявано Олоросо шери. Това придава на уискито характерни дъбови нотки с привкус на шери. Ключовите аромати тук са шери, дъб и пушек.
Grant's Blended Malt се прави изключително от едномалцово уиски Speyside, за да се получи бленд с малцов и плодов привкус. Предлага се ексклузивно в Тайван, вкусът му се характеризира като сладък, нежен и деликатен.
Grant's Rare 18 Year Old Whisky е скоч, описван с богато и плътно тяло с нотки на плодово порто. Grant's 25 Year Old Whisky е смес от 25 малцови и зърнени уискита, включително и най-първото заложено уиски от Girvan distillery. Характеризира се с нежна, особена сладост.
Grant's Distillery Edition е бленд, който не се филтрира посредством охлаждане. Вкусът е дълбок, интригуващ и великолепно структуриран.

Уилям Грант бил забележителен човек. Роден през 1839 г. в малкото градче Дъфтаун, още от най-ранна възраст работил какво ли не - по едно време бил дори обущар! Имал девет деца - седем сина и две дъщери.
Но истинската му кариера започнала в дестилерията "Морлах". Именно там Уилям Грант усвоил тайнството на правенето на уиски. Работел здраво, пестял пари и мечтаел как един ден ще има своя собствена дестилерия. На 50-годишна възраст мъжът с деветте деца взел смело решение - напуснал работа и през 1886 г. заедно със семейството си положил първия камък от основите на собствената си фабрика. И така, на Коледа 1887 г. прокапали първите капчици дестилирана течност.
Продажбите поел неговият зет Чарлз Гордън. Първите бутилки търговецът продал в Глазгоу. Благодарение на изключително подробния дневник, който Гордън си водел, днес ние знаем, че му се наложило да обиколи 181 барове и пъбове, преди да продаде първата каса уиски. Изисква се изключителна воля и упоритост да продължиш, след като пред носа ти са хлопнали 180 врати поред с все един и същ отрицателен отговор. Но Гордън продължил, защото вярвал в продукта. William Grant & Sons рано прозрели важността на износа. В началото на 20. век те пътували много и стигнали чак до Далечния изток и Австралия в опита си да убедят хората и света какво превъзходно уиски произвеждат.
Днес, 100 години по-късно, глобалният посланик на Grant's Людо Дюкрок отново е на път и с думи, ентусиазъм и много любов разпалва страстта към уискито. Людо е толкова необикновен, колкото може да бъде само един французин в Света на уискито. Интересът му към това питие се проявява, докато е много млад - дори прекалено млад, както признава той с усмивка. Но желанието му да научи повече за златната течност на Шотландия го отвежда в тази непозната за него страна. Започва работа като гид в посетителския център на дестилерията на Grant's в Дъфтаун. Познанията му за уискито правят особено впечатление на шефовете на компанията и те го канят да се присъедини към борда, който тества носа и вкуса на новите продукти. Людо все още е активен член на този елитен борд. И точно на мястото, където започва страстта към Grant's, се ражда и друга, много лична страст. Към съпругата му Клеър, също гид в дестилерията. Днес те живеят с дъщеря си Елла в Елгин, близо до мястото, където едно време самият Уилям Грант поставил началото.
Едва ли всеки от вас вижда това - но аз вярвам, че един ден тяхната дъщеря Елла ще бъде следващото поколение посланик на Grant's - също както преди време е бил Чарлз Гордън и днес нейният баща Людо Дюкрок.
Уискито е в гените и кръвта. Поколение след поколение.