Синдромът на електронното око

Най-новата книга на Умберто Еко е "За грозотата". Той е автор и на световните бестселъри "Баудолино", "Името на розата" и "Махалото на Фуко".

Неотдавна изнасях реч в Испанската академия в Рим, или по-скоро се опитвах да изнеса. Разсейвах се от някаква ярка светлина, която ме заслепяваше и ми пречеше да следя бележките си. Светлината идваше от видеокамерата на мобилен телефон, принадлежащ на една жена от публиката. Аз реагирах доста възмутено (обикновено правя така изправен пред недоброжелателни фотографи), отбелязвайки, че в съответствие с правилното разпределение на труда, когато аз работя, те следва да спрат да работят. Жената изключи камерата, но с онова отявлено недоволство сякаш току-що бях погазил най-изконните є човешки права.
Аналогичен случай имах миналото лято в Сан Лео. В италианския град започваше прекрасната инициатива в чест на Монтефелтро - известния пейзаж от ранните ренесансови творби на Пиеро дела Франческа, и трима души така ме заслепяваха със светкавиците на своите фотоапарати, че се наложи да прекъсна речта, за да им припомня правилата на добрите обноски.