Кръв в земята на мистериите

Ние, сирийците, ще ви учудим с толерантността си." Мохамед е опитен журналист от мощна арабска телевизионна мрежа и не говори празни приказки. Пием кафе на централната улица на древната сирийска Антиохия. Градът на ересите и мистериите днес е турският Хатай, или Антакия, току до границата с днешна Сирия. Престрелките се водят на някакви си километри от нас, предишния ден и ние прескочихме на сирийска земя. В такъв момент и на такова място думите отекват с особена сила - и аз се моля Мохамед да е прав.
Защото това, което бяхме видели в Сирия, не ни успокои, напротив. В Азаз, на десетина километра от границата, бойците на опозиционната Свободна сирийска армия бяха обкръжили една армейска част, която отказваше да се предаде. Редовната армия на президента Башар Асад безуспешно се опитваше да разкъса обсадата с хеликоптери.
"От вертолетите не можем да ви опазим, само от танковете", казва един от опозиционните полеви командири, Абу Мустафа, и веднага добавя, че името е измислено, за да не пострадат близките му във вътрешността.