Дайте ми платформа за комуникация  и ще променя света

Виждали ли сте фен страници във Facebook, залети с така наречения "хейт"? А виждали ли сте страници с истински фенове - такива, които споделят колко харесват даден продукт, споделят снимки и впечатления. Основният метод за изграждане на работеща страница е посредством подходяща и адекватна комуникация. Важно е да спазвате трите основни стъпки за създаване на успешно онлайн присъствие в социалните мрежи:
- Привлечете подходящата аудитория.
- Подберете социалните мрежи според спецификата на бизнеса ви.
- Провеждайте постоянна и ангажираща комуникация.
След като сте изпълнили първите две стъпки, е добре да наблегнете на третата, за да задържите вниманието на вече натрупаните фенове и да ги обвържете още повече с вас.
Комуникацията в социалните мрежи се разделя на три основни типа:

Послания, отправени към аудиторията
За да бъдете по-лесно разпознаваеми и емоционално да обвържете потребителите си, трябва да подтиквате феновете си към честа комуникация с вас. Поднасяйте редовно нова и ексклузивна информация. Обявявайте промоции, споделяйте факти, търсете обратна връзка и най-важното - накарайте потребителите си да се чувстват специални.
Така например за феновете на "Загорка" ние реализирахме ексклузивна промоция и те първи разбраха за новите юбилейни кенове на бранда. Подобен подход използвахме и при вафли Everest на "Победа" АД - потребителите на Facebook първи научиха за новия продукт.
Разберете как да създадете ексклузивно съдържание и да го представите по ангажиращ начин на
ilyan.com/category/social/

Взаимодействие с аудиторията
Винаги включвайте един ключов елемент в посланията си - call to action. Целете постигането на обратна връзка, взаимодействие и диалог, а не просто публикуване на рекламно съдържание.
Веднъж създали диалог е изключително важно да продължите комуникацията и да се "сприятелите" с феновете си. Създайте емоционална връзка с аудиторията си. Награждавайте най-активните с морални награди. Така например за Jacobs Monarch реализирахме миниигра - попитахме потребителите как биха поздравили всички дами за 8 март. В рамките на 24 часа над 300 души споделиха своите стихове с поздрав за празника. Най-хубавия използвахме за официален поздрав към всички фенове на бранда.
Отговаряне на въпроси и решаване на проблеми
Много често социалните мрежи се превръщат в основен канал за обратна връзка и запитвания. Тук е много важно да овладеем комуникацията и да отговорим на нуждите на потребителите. Когато някой изпита затруднения при ползването на дадена услуга или продукт, той се чувства обиден и е емоционално напрегнат. Това е повод първият му контакт с вас да е с груб, арогантен и често назидателен тон. В тези случаи е изключително важно да подходите много внимателно.
Като за начало отделете комуникацията от социалната мрежа и я насочете в частен канал - имейл или телефон. По този начин ще съберете нужната информация за проблема, ще идентифицирате потребителя и ще го обслужите по възможно най-добрия начин. Също така ще имате възможността да го компенсирате, ако това се налага. Разбира се, ще срещнете и хора, които чисто манипулативно, без основание нападат фирмата, промоцията или продукта ви с цел компенсация. При правилния подход от ваша страна те се отказват, защото виждат комуникация, която не могат да манипулират.