Отличен 3,7!

Както и да го погледнеш, 3,7 не е кой знае каква оценка. Няма как да ти е любимо число, освен ако не е лихва по кредит или... разход на гориво за 100 километра. Е, и аз не вярвах, но вече гледам с други очи на тази кола - "КИА Сийд" 1,6 дизел. 1000 км с един резервоар, при това на доста нетолерантен терен (меко казано) и още по-изнервящ трафик, си е удар в десетката отвсякъде.
Всъщност "КИА Сийд" е свикнала с успехите. Разработен, конструиран и произведен в Европа, "Сийд" е първият корейски автомобил, отличен с 5 звезди за сигурност от EuroNCAP и престижното 4. място в класацията "Автомобил на годината".
Новият "Сийд" се произвежда ексклузивно в завода на КИА в Жилина, Словакия, в 10 екстериорни цвята, 5 от които изцяло нови за марката.  
При разработването на автомобила инженерите в КИА се фокусират върху редуциране разхода на гориво и вредните емисии, запазвайки мощността и пътното поведение. "КИА Сийд" ще се предлага с 2 бензинови - 1,4 MPI и 1,6 GDI, с мощност от съответно 100 к.с. и 135 к.с., както и 2 дизелови - 1,4 WGT/90 к.с. и 1,6 VGT във варианти от 110 к.с. и 128 к.с. От КИА очакват най-търсеният двигател на Стария континент да бъде 1,6-литровият дизел с променлива геометрия на турбо компресора, 128 к.с. Средният разход на гориво е едва 4,1 л/100 км. При допълнително оборудване с технология EcoDynamics консумацията на гориво достига ниво от 3,7 л/100 км и ниво на вредни емисии 97 г/км.
Подобно на останалите модели на марката, произведени в Европа, новият "Сийд" ще се предлага с екотехнологии, разработени под суббранда на КИА - EcoDynamics™, за оптимизиране разхода на гориво и редуциране нивото на вредни емисии. Зелените технолгии са опция както за бензиновите, така и за дизеловите двигатели на новия модел с ръчни скоростни кутии - система ISG, гуми с ниско съпротивление при движение и система за управление на алтернатора (AMS).
"КИА Сийд" е оборудван с напълно независимо предно окачване MacPherson и многоточково задно за по-добро управление и поведение на пътя. Моделът може да бъде поръчан с изцяло новата система Flex Steer™, която предлага три модула - комфорт, нормал и спорт - и позволява на шофьора да избере режим в зависимост от пътните условия и стила на управление.
Модерният дизайн привлича вниманието с детайли като хромирани рамки на прозорците и агресивни екстериорни линии. Атрактивната външност на модела е допълнена с ергономично, ориентирано към шофьора табло и стилен интериор с фокус върху качеството на използваните материали. Серийно се предлагат регулируем по височина и дълбочина волан, iPod, Aux и USB входове, аудиосистема с 6 тонколони и управление от волана, борд компютър и др.
Приоритет при разработването на модела са мерките за активна и пасивна безопасност за максимална протекция на пътниците. В базовото оборудване на новия "Сийд" са включени 6 въздушни възглавници, ESC, ABS, асистент за потегляне по наклон HAC (Hillstart Assist Control), VSM (Vehicle Stability Management) система за цялостно управление на стабилността на автомобила, ESS (Emergency Stop Signal) система, която помага за предотвратяването на произшествия чрез допълнителен светлинен сигнал при внезапно спиране.
Всички автомобили "КИА Сийд", купени през 2012 - годината, в която "КИА Моторс България" празнува 20-годишен юбилей, се предлагат с гаранция от 10 години.
Клиентите на новия модел могат да се възползват и от специалната лизингова услуга "КИА Финанс", която гарантира сигурност чрез фиксирана лихва от 7,9% за период на изплащане до 5 години.