Модерна класика в нов вариант

Рибата присъства в менютата на ресторантите по света открай време. Тя е не само полезна, но и много вкусна, ако бъде приготвена правилно. Днес все повече наблюдаваме нови тенденции в начините за приготвяне на риба - пърженето и варенето отдавна вече не са достатъчни. Налице са нови готварски техники, нови гарнитури и въобще цялостни нови композиции.
Една от тенденциите е да се замени месото от дадено популярно ястие с риба. Да се експериментира! Ресторант в Стокхолм, който предлагаше единствено риба, печена на скара, това лято направи страхотен фурор, предлагайки бургер с риба. И държа да отбележа, че няма нищо общо с онова, което биха ви сервирали в McDonald’s.
Други пък предлагат спагети "Болонезе", като използват сьомга за соса вместо месо. Или пък пица и дори дюнер с риба. Един ресторант от най-висока класа предлага наденички от риба и морски деликатеси върху канапе от кисело зеле. Ето и няколко фюжън варианта - норвежка сьомга се превръща в японско терияки (японски готварски сос), черноморска бяла риба се превръща в мариновано с лайм южноамериканско севиче (ястие от маринована сурова риба).