Бъдещето на обучението е онлайн

Изразът "Ако можех да се върна назад, щях да избера друга специалност в университета" звучи много познато. Факт е, че висшето образование, каквото го познаваме, беше съдба. Изборът на специалност в университет винаги е изглеждал еднократен и фатален, раждайки много терзания, семейни драми и огромно количество "вечни студенти", които откровено мразят специалността си.
Сега нека си представим, че можем да учим каквото поискаме от елитни преподаватели в реномирани университети като Йейл, Оксфорд, Харвард, Кеймбридж и MIT - всичко това напълно безплатно, още утре и без значение дали сме на 18, 35 или на 60 години. Доскоро предното изречение щеше да звучи напълно абсурдно. Днес обаче всичко това е възможно. Единствената "уловка" е, че тези образователни възможности са онлайн, т.е. от нас се иска да разполагаме с интернет връзка, с добра мотивация и неизбежно - с познания по английски език.
Онлайн образованието не е нова идея. Пионерът в тази област - Университетът на Финикс (Аризона, САЩ), предлага онлайн курсове от 1989 г., когато интернет беше в рудиментарен вид.