България петнайсет години по-късно

СТИВ ХАНКЕ е професор по икономика и един от директорите на Института по приложна икономика и изследвания към университета "Джон Хопкинс" в Балтимор. Работил е като старши икономист за кабинета на американския президент Роналд Рейгън. Бил е съветник на много държави, включително Албания, Казахстан, Индонезия, Венецуела и Югославия. Играе важна роля в проектирането и осъществяването на валутните реформи в България, Аржентина, Естония, Литва, Босна и Херцеговина.

Първи юли отбеляза годишнината от един значим ден в българската история. На тази дата преди петнайсет години България въведе системата на валутния борд и сложи край на хиперинфлацията, достигнала връх през февруари 1997 г. с месечна инфлация от 242 на сто.
Но нека не избързвам. Когато Съветският съюз и съюзническите комунистически държави започнаха да се сриват, аз предвидих, че един голям проблем пред новоосвободените бивши комунистически държави ще бъде инфлацията и свързаната с нея нестабилност. Впоследствие промених акцента на изследователската си програма от приватизация на валутна реформа.