Руут Веенховен към политиците:  Разберете какво прави нацията щастлива

РУУТ ВЕЕНХОВЕН е професор по щастие в университета Erasmus в Ротердам, Холандия, и хоноруван професор към Северозападния университет в ЮАР. Специален гост-лектор е на световни форуми в областта на щастието на нациите и качеството на живот. Редактор е на Journal of Happiness Studies и директор на Световната база данни за щастието (World Database of Happiness). Завършил е социология в Nederlandse Economische Hogeschool в Ротердам. Специализирал е публичен мениджмънт, има докторантура по социални науки към университета Erasmus в Ротердам.


Професор Веенховен, какво могат да направят правителствата, за да бъдат хората по-щастливи?
- Рецесията не засяга много средностатистическото щастие в богатите страни, но в по-бедните като България има по-голямо значение. В този контекст най-доброто лекарство е увеличаването на икономическия растеж, дори ако той не спомага за щастието в краткосрочен план. При всички случаи насърчаването на удовлетвореността на нацията е дълготрайна задача на всяко правителство, сравнима с подобряването на здравеопазването.

- Въпреки подобряването на макропоказателите и несъщественото понижение на стандарта на живот, усещането за криза трайно се настани в ежедневието ни.