Как да монетаризираме присъствието  в социалните мрежи

"Имаме 500 хил. фенове във Facebook. И какво да ги правим тези фенове?" Може би сте чули тази фраза на един медиен директор. Разбира се, не е нужно да имате такава голяма маса от фенове, за да може да "монетаризирате" вашата страница, да имате реален финансов ефект от нея. Напълно достатъчно е да имате 30 хил. или 40 хил. таргетирано подбрани фенове, с които комуникирате редовно и които сте превърнали в лоялни потребители.
Как на практика може да се случи това?

Възползвайте се от реклама, каквато никой друг канал не може да ви осигури
Предложете на вашите фенове нещо, което ще харесат. Дайте им това, което искат да получат, но не могат никъде другаде при същите условия. И разбира се, ги стимулирайте да споделят с приятелите си. Например пуснете талони с отстъпка или томбола с ваши продукти. Всички обичат изгодните сделки и нямат нищо против в замяна да ги популяризират сред приятелите си. А когато те споделят във Facebook, показват на приятелите си, че харесват вашия продукт. Това е най-добрата и ефективна реклама - прави се от мен пред моите приятели, с които вероятно сме в една таргет група клиенти. Приятелите ми вярват и приемат препоръката ми в пъти по-добре от тази на експертката от тв рекламата.

Спестете пари, спечелете време
Използвайте прекия контакт във Facebook с верните ви фенове, за да подобрявате вашия продукт или услуга. Ако ви предстои пускане на нов продукт на пазара или искате да разберете за навиците на вашите потребители, просто ги попитайте на страницата или в отделно проучване за техните предпочитания. Това ще ви спести много пари за скъпи маркетингови проучвания. Много от лидерите в бързооборотния бизнес вече използват този метод - реализирали сме подобни проучвания за "Морени", Jacobs Monarch, Jacobs 3in1 и др.
Ако стартирате инициатива - вие вече сте вложили доста пари. И тепърва ще харчите. В резултат на усилията ви вече имате постоянно хиляди свои търговски представители или търговци, които събират информация от пазара. Чрез Facebook може да спестите пари, като мигновено разберете за проблеми по доставките, предлагането, качеството на ваш продукт или услуга. Или че сте толкова добри в маркетинга, че има голямо търсене, но липсва стока в магазините.

Мотивирайте феновете на страницата да купуват продукта ви
Много хора казват, че в България не можеш да си осигуриш продажби само с активност във Facebook. Не е така. Ето един конкретен пример - преди няколко месеца реализирахме кампания за Chio Chips, в която, за да се включи в определени предизвикателства, потребителят трябваше да се снима как пука или скача с опаковка Chio Chip Extreme. Резултатът - стотици потребители се впуснаха в магазините да търсят продукта, който тъкмо навлизаше в търговската мрежа. По този начин заедно с бранда провокирахме търсене на продукта и стимулирахме продажбите. Повече може да разберете на http://ilyan.com/category/
social/
Има още много различни възможности, чрез които да "монетаризирате" вашето добре изградено присъствие в социалните мрежи. От вас зависи кога и какви инструменти да използвате и как ще измервате ефектите.