Цветът на модерното качество
Българските розета са добри, толкова добри, че заслужават международна репутация. И ето че започват да я получават
Има поговорка за виното розе, че "подхожда на всичко, но не е достатъчно добро за нищо". Но аз не съм съгласен с нея. По това време на годината може да пиете розе както с печена риба, така и с печено или пържено месо. В Лисабон и Барселона всички пият розе със суши. Розе с малко лед е идеална напитка за слънчев следобед. Умерено темперирано може да бъде сервирано към много различни ястия. И накрая - факт е, че България произвежда много добри вина розе. В момента има няколко марки и производители, които имат международен успех. Тази година "Домейн Бояр" получи сребърен медал за виното "Следващите 20 години" на Vinalies Internationales в Париж и златен в Кан с Chanson Modernes на световния конкурс за розе Le Mondial du Rose. И те не са единствените - винопроизводители като "Телиш", "Уникато", "Кастра Рубра", "Дамяница", "Братя Минкови" и други са много успешни и имат наградени вина на високо равнище.