През октомври 2012 г. легендарната марка лаптопи ThinkPad (днес собственост на Lenovo) отбелязва своята 20-годишнина. Преди две десетилетия, през октомври 1992 г., IBM пуска на пазара мобилния компютър ThinkPad 700c - мощна, надеждна и елегантна машина, която се превръща в пазарен хит, както и в едно от най-значимите компютърни устройства на всички времена. ThinkPad 700c е новаторски продукт, който поставя началото не само на линията ThinkPad, но и на съвременните лаптопи във вида, в който ги познаваме. Тежащият 3 кг ThinkPad 700c разполага с първия в индустрията 10,4-инчов TFT цветен дисплей, 25MHz IBM 486 процесор, 4MB RAM, както и харддиск с огромния (за 1992 г.) капацитет от 120 МВ. При това обаче легендарният ThinkPad се отличава далеч не само с техническите си характеристики. Достатъчно красноречив е фактът, че машината печели над 300 награди за продуктов дизайн.
Дизайнът на 700c, а оттам и на всеки ThinkPad е роден в Япония и е вдъхновен от shoukadou bentou - традиционната японска кутия за обяд, изработена от лакирано черно дърво. Той е дело на един от най-известните съвременни индустриални дизайнери Ричард Сапър и отразява неговите виждания за простота, изящна лекота и изчистени линии.
Сред специфичните елементи от дизайна на ThinkPad са черният цвят, яркочервеният трак пойнт, легендарната клавиатура, стоманените панти, защитната решетка Roll Cage. Всеки елемент е прецизно проектиран и включва в себе си определена функционалност. Червеният трак пойнт например е съвършено посочващо устройство, въведено от IBM в преносимите компютри и осигуряващо несравнимо удобство и ефективност при работа.
Репутацията на ThinkPad като изключително надеждни лаптопи е затвърдена през 1993 г. Тогава ThinkPad 750 лети на борда на космическата совалка "Дискавъри" по време на мисията за ремонт на орбиталния телескоп "Хъбъл". Традицията продължава и
до днес - лаптопите ТhinkPad са сертифицирани от NASA за работа на Международната космическа станция. Две години по-късно (през 1995 г.) ThinkPad 701c прави революция в дизайна на клавиатурите със своята уникална разгъваща се на две крила "пеперудена клавиатура". Днес този модел е сред експонатите в Музея на модерното изкуство в Ню Йорк.
След всичко това не е изненада, че старите ThinkPad машини привличат сериозен колекционерски интерес и са своеобразен компютърен аналог на старите автомобили Ferrari. За изминалите две десетилетия статусът на ThinkPad като технологична икона и като синоним на "лаптоп за професионалисти" остава непокътнат. ThinkPad е символ на качество и надеждност. Той е ноутбукът на бизнеса и на взискателния потребител, който държи на удобството, не иска да прави компромиси с качеството и не може да си позволи съмнения в сигурността. Впечатляващ пример за тези класически качества на серията е новият ултрабук ThinkPad X1 Carbon. Благодарение на новаторския си дизайн и изградения от карбонови нишки корпус устройството успява да събере 14-инчов екран и зашеметяваща производителност в изключително компактно тяло с максимална дебелина от 18 мм и тегло от 1,36 кг.
Без съмнение ThinkPad X1 Carbon може да бъде приет като индикатор за пазарните амбиции на Lenovo. През последната година Lenovo отбелязва двуцифрени ръстове на всички пазари, като изпреварва конкурентите си и се стреми към водещата позиция на пазара. Според данни на IDC през второто тримесечие на 2012 г. Lenovo заема второ място на световния PС пазар с пазарен дял от 14,9%, което е едва 0,6% разлика спрямо пазарния лидер.
Двадесетата годишнина на ThinkPad съвпада с отбелязването на една година от откриването на Lenovo Exclusive Store - първия представителен магазин на Lenovo у нас, в който може да бъдат видени и тествани всички продукти на световния производител.