Да живее Италия!

Вчера бях в Италия. Този път не ми се наложи да ходя до летището, нито да чакам на опашка да се чекирам. Единственото, което трябваше да направя, бе да отида до "Бояна" - именно там може да откриете частица от Италия. И по-точно онази частица, която понякога много ми липсва - италианска атмосфера, италиански вина, идеален сервиз и най-вече - италианска храна.
Името на тази малка Италия е Cinecitta. Това е един разкошен ресторант, който спокойно можем да наречем модерна интерпретация на класическата италианска кухня. Модерен, но същевременно истински. Пастата е винаги прясна и приготвена на място, стриди и омари свободно плуват в просторен аквариум. Тук "телешкото" наистина е телешко. Въобще място, където ви посреща италианска реч от юга и сякаш се пренасяте в страната на La Dolce Vita. И така. Питате се какво хапнахме там? Предястието беше от прясно приготвени равиоли с филе от лаврак и трюфели в сос от тиквички и скариди. Да, точно толкова хубаво беше, колкото и звучи. Равиолите - приготвени перфектно al dente с привкус на черни трюфели. Другото предястие беше класическо - ризото с манатарки - прекрасна порция, приготвено точно така, като трябва. За онези, които биха предпочели нещо по-малко за начало, има изобилен избор от салати и антипасти. Plateau Misto с пикантни салами, прошуто, сирена и орехи. Тартар от риба тон или печен на скара октопод. А за онези, които биха искали да отпразнуват нещо по-специално - пресен омар с лингуини, домати и зехтин.
Сега е ред да изберем и "secondi" - основното. За любителите на рибата има лаврак, печен на скара, риба тон и любимият морски език. Моят интерес обаче беше съсредоточен върху месните ястия. Трябваше да избирам между млечно телешко на фурна със сос от гъши пастет и сицилианско вино - марсала, или телешко филе с манатарки. Сервитьорът ми препоръча контрафилето от първокачественото говеждо Black Angus. И все пак аз избрах телешкото филе. Превъзходно приготвено, средно запечено, точно както го поръчах, с печени на фурна картофи и значително количество гъби. Моят приятел реши да пробва Uouva con asparagi e tartufo - аспержи с яйца от пъдпъдък и черни трюфели. Семпло, но много вкусно.
И ако някой може да яде още след всичко това - десерт с пресни малини, белгийски шоколад и сметана, овкусена с мента - един брилянтен завършек. Други опции са канелони по сицилиански, които те отвеждат направо в Палермо, и разбира се - тирамису.
В Cinecitta предлагат и барбекю с телешки ребърца, пресни кралски скариди или Salsiccia, собствено производство - всичко започва на цена под 10 лв., което от своя страна го прави доста приятно място за хапване. За онези, които искат да знаят как правят пица в Италия, има около десетина предложения на пещ с дървени въглища. От класическите до Frutti di Mare и Tartufo - пица с шунка, гъби, домати и сметана с трюфели. Цените на пиците започват от 7 лв. до 15 лв. за най-скъпите.
След първото ми посещение в Cinecitta вече копнея пак да ида до Италия. Дано хубавото време се задържи, защото следващия път смятам да седна на терасата с изглед към София и да се почувствам все едно съм в Южна Италия.    

Cinecitta. София, "Бояна",
ул. "Кумата" 75-Г, www.cinecitta.bg