Европа избира Обама.  Но Обама дали избира Европа?

Сигурно сте прочели проучванията, сигурно и вие самите сте за Барак Обама. Точно преди 6 ноември, изборната дата в САЩ, няколко европейски агенции категорично заявиха, че жителите на Стария континент биха гласували за кандидата на демократите, ако имат тази възможност. Оказа се, че над 90 на сто от европейците избират бюлетината на Обама според изследване на YouGov, цитирано от Ройтерс. Проучването е достатъчно меродавно - направено в седем страни, анкетирани са 7500 души. Джо Туаймън от агенцията, осъществила изследването, коментира: "Ромни е непознат и твърде дясно настроен за европейския вкус. По континенталните европейски стандарти Обама е вдясно от центъра, а Ромни е още по-десен".
Към обикновените гласоподаватели се присъединиха и мнозинството от европейските политици. Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц беше категоричен: "Обама е по-близко до европейските ценности, отколко Мит Ромни". Шулц допълни, че между Обама и Европа има много общо по въпроси като социална политика и здравно осигуряване.
И докато Европа бленува по Барак Обама, самият Барак Обама, както и опонентът му рядко се сещат за онзи съюз, разположен отвъд Атлантика.