Филмова (не)идентичност

Представете си как главният герой на високобюджетен щатски екшън преследва лошия сред навалицата от пазаруващи на Женския пазар, минава през Синагогата, качва се на покрива на Халите, оттам на ЦУМ, по Министерския съвет и накрая го хваща върху кулата на бившия Партиен дом. Подобна начална сцена с елементи на паркур може да видите във всеки филм от поредицата за Джеймс Бонд, а в "Координати: Скайфол 007" тя е върху покривите на Капалъ чарши. Преди години Итън Хънт в "Мисията невъзможна" пиеше бира в класическа чешка бирария в центъра на Прага.

Къде сме ние?
Защо София Копола не направи филма си "Изгубени в превода" в България, а Уди Алън не вземе "Оскар" за сценарий на "Полунощ в София"? Холивудски звезди като Арнолд Шварценегер или Робърт де Ниро снимат тук, но действието на бъдещия филм се развива в друга страна.
България е непозната като дестинация, не само туристическа. Колко са чужденците, които идват в нашата страна само за да похапнат кисело мляко, да участват в бране на рози или да видят как се вари троянска сливова?