Светлата страна на тъмното
Всяко представяне на реколта на Dom Pйrignon протича със специалния ритуал Dark Revelation. Четири стъпки разкриват стила на Dom Pйrignon Blanc 2003
Името Dark Revelation идва от емблематичния цвят на бутилката Dom Pйrignon - тъмен, с променливи черни отблясъци със зелени и опушени нюанси. Той въплъщава духа на виното: неговия интензитет, дълбочина, чувственост, сложност и мистерия. Тейстингът на реколта 2003 е проектиран така, че да разкрие характеристиките на напитката чрез цветовата є идентичност. Разделен е на 4 отделни стъпки:
DOM PЙRIGNON BLANC 2003
2003 е година на крайности - изключително специфичен климат с много студена пролет и много горещо лято. Резултатът е нисък добив като количество и великолепно качество на гроздето. За Dom Pйrignon създаването на вино от тази реколта е предизвикателство и риск. В същото време това е нова възможност да се преодоляват бариери и да се стигне до крайности в името на съвършенството. Реколта 2003 на Dom Pйrignon е една от най-добрите, правени досега. Впечатляват не толкова силата и богатството на вкуса, колкото яркото усещане за свежест и плътност. Дълбоко и уверено присъствие, което се запечатва в паметта.
През декември в Галерията за модерно изкуство в София тесен кръг от ценители преживя тейстинг ритуала на реколта 2003. Храната беше приготвена от шеф готвача Димо Димов, а насока на дегустацията даваше Иван Лечев.
Тъмно и бяло:
Яйце "a la Passard"
Ястието е вдъхновено от рецептата на един от най-талантливите френски готвачи - Ален Пасар. Подправена с джинджифил, индийско орехче, пипер и карамфил сметана, потопена в кремообразен яйчен жълтък и кленов сироп. Усещането е за пикантност и сладост. В съчетанието с виното откриваме, че плътната текстура на Dom Pйrignon 2003 приема изключителната кремообразност на лекото ястие, но в същото време изпъква на финала със своята свежест, която дава тон и ритъм.
Тъмно и жълто:
Шафраново ризото
Ризото, изпълнено по стара италиaнска рецепта, овкусено с испански шафран и украсено със златни люспи от истинско злато. За приготвянето му се използва висококачествен ориз, който абсорбира соса и ароматите, но запазва своята форма. Виното допълва ориза със свежест и прецизност. Астрингиращият аромат на шафрана кореспондира с минералността на виното.
Тъмно и червено: Хайвер "Пруние Сейнт Джеймс" върху желе от хибискус
Висококачествен черен хайвер, поднесен върху искряща тъмночервена подложка от желе от хибискус. Хайверът не е нито прекалено солен, нито прекалено маслен. Той ще се протегне към дълбочината на виното, за да разкрие неговата свежест.
В тази комбинация ще откриете пипер, червени цветя, червени горски плодове. Виното разкрива нещо солено, напомнящо океана - тъмна и чувствена смес. В тази фаза се навлиза в сложността на Dom Pйrignon. После идва усещането за безтегловност.
Самото тъмно:
Моле негро върху фоа гра
Печен гъши дроб, обогатен с древен мексикански сос, който е комбинация от около 40 съставки, включващи какао (основата на соса), подправки, ароматни треви и билки, ядки, канела, чесън, лук, чили чушки и други. Всички съставки се препичат, давайки на молето уникалния му цвят. Опитан с моле негро, гъшият дроб ни се струва лек и безплътен в устата.
Виното допринася със свежест, след това потъмнява и приема нотки на анасон и мента. Хармонията е топла и енергична. В сърцето на мрака виното блести като скъпоценен метал.