Светлата страна на тъмното

Името Dark Revelation идва от емблематичния цвят на бутилката Dom Pйrignon - тъмен, с променливи черни отблясъци със зелени и опушени нюанси. Той въплъщава духа на виното: неговия интензитет, дълбочина, чувственост, сложност и мистерия. Тейстингът на реколта 2003 е проектиран така, че да разкрие характеристиките на напитката чрез цветовата є идентичност. Разделен е на 4 отделни стъпки:

DOM PЙRIGNON BLANC 2003  
2003 е година на крайности - изключително специфичен климат с много студена пролет и много горещо лято. Резултатът е нисък добив като количество и великолепно качество на гроздето. За Dom Pйrignon създаването на вино от тази реколта е предизвикателство и риск. В същото време това е нова възможност да се преодоляват бариери и да се стигне до крайности в името на съвършенството. Реколта 2003 на Dom Pйrignon е една от най-добрите, правени досега. Впечатляват не толкова силата и богатството на вкуса, колкото яркото усещане за свежест и плътност. Дълбоко и уверено присъствие, което се запечатва в паметта.
През декември в Галерията за модерно изкуство в София тесен кръг от ценители преживя тейстинг ритуала на реколта 2003. Храната беше приготвена от шеф готвача Димо Димов, а насока на дегустацията даваше Иван Лечев.

Тъмно и бяло:
Яйце "a la Passard"
Ястието е вдъхновено от рецептата на един от най-талантливите френски готвачи - Ален Пасар. Подправена с джинджифил, индийско орехче, пипер и карамфил сметана, потопена в кремообразен яйчен жълтък и кленов сироп. Усещането е за пикантност и сладост. В съчетанието с виното откриваме, че плътната текстура на Dom Pйrignon 2003 приема изключителната кремообразност на лекото ястие, но в същото време изпъква на финала със своята свежест, която дава тон и ритъм.
Тъмно и жълто:
Шафраново ризото
Ризото, изпълнено по стара италиaнска рецепта, овкусено с испански шафран и украсено със златни люспи от истинско злато. За приготвянето му се използва висококачествен ориз, който абсорбира соса и ароматите, но запазва своята форма. Виното допълва ориза със свежест и прецизност. Астрингиращият аромат на шафрана кореспондира с минералността на виното.
Тъмно и червено: Хайвер "Пруние Сейнт Джеймс" върху желе от хибискус
Висококачествен черен хайвер, поднесен върху искряща тъмночервена подложка от желе от хибискус. Хайверът не е нито прекалено солен, нито прекалено маслен. Той ще се протегне към дълбочината на виното, за да разкрие неговата свежест.
В тази комбинация ще откриете пипер, червени цветя, червени горски плодове. Виното разкрива нещо солено, напомнящо океана - тъмна и чувствена смес. В тази фаза се навлиза в сложността на Dom Pйrignon. После идва усещането за безтегловност.
Самото тъмно:
Моле негро върху фоа гра
Печен гъши дроб, обогатен с древен мексикански сос, който е комбинация от около 40 съставки, включващи какао (основата на соса), подправки, ароматни треви и билки, ядки, канела, чесън, лук, чили чушки и други. Всички съставки се препичат, давайки на молето уникалния му цвят. Опитан с моле негро, гъшият дроб ни се струва лек и безплътен в устата.
Виното допринася със свежест, след това потъмнява и приема нотки на анасон и мента. Хармонията е топла и енергична. В сърцето на мрака виното блести като скъпоценен метал.