Какво  се готви?

Това не е списък на най-добрите ресторанти в България. Няма и жури, което да ги е обиколило всичките. Тук искам да споделя личния си опит и всичко онова, което ми е харесало. И под "харесало" нямам предвид, че това е най-доброто за мен. Един ресторант може да е шармантен, без храната да е на най-високото равнище. Един бар може да стане любим със своята атмосфера и без да се налага на бармана да знае наизуст 400 рецепти за коктейли.
Освен това тенденциите в света на ресторантите са свързани със социалната и икономическата ситуация. В моменти на рецесия най-луксозните ресторанти трябва да се променят или адаптират. Повишеното внимание към опазването на околната среда също изисква някои продукти вече да не доминират в менютата. Ако днес някой се опита да сервира костенурка или супа от перки на акула в Европа или САЩ, по ресторанта ще полетят камъни. Но както е при всички тенденции, винаги има връщане назад - след години на експерименти, които бяха наречени молекулярно готвене, вече искаме да се върнем към фундамента си - готвене на открит огън на месо и зеленчуци от местната ферма.