Афера по чешки

Всичко е като в екшън филм. Сряда вечер, 12 юни 2013 г., Прага. Пред Министерския съвет спират няколко невзрачни на вид автомобила. От тях изскачат маскирани полицаи и щурмуват красивата барокова сграда, в която току-що е завършило заседание на правителството. Претърсват кабинети, изземват компютри и папки.
Малко по-късно, към 22 часа, спецсили от отдела за борба с организираната престъпност звънят на вратата на къща в Лиса над Лабем, градче на 30 км от чешката столица. В присъствието на Петър Тлухор, доскоро председател на парламентарната група на управляващата консервативна Гражданска демократическа партия, претърсват дома му, след което го вкарват с белезници в една от колите.
Същото се случва на още няколко души. На следващия ден става ясно: арестувани са 8 човека, сред които Яна Нагиова, шеф на кабинета и най-доверен човек на премиера Петър Нечас, Лубомир Поул, шеф на правителствената служба, бившият министър на селското стопанство Иван Фукса, бившият началник на военното разузнаване Ондржей Паленик и наследникът му на поста Милан Кованда.