Мобилните разплащания спестяват време, нерви и пари

Господин Буюклиев, дойде ли времето на мобилните разплащания в България?
- Да, то вече е тук. Компанията ни е глобален лидер в областта на мобилните разплащания и българските потребители вече могат да се възползват от тази иновативна услуга. България е втората страна в Централна Европа (след Унгария), в която е внедрена технологията на Cellum. Една от причините за това е, че България е на едно от водещите места в света и Европа по развитие на интернет комуникациите. Друг важен фактор е високото ниво на навлизане на мобилните телефони в страната (приблизително 160%), както и двуцифреният годишен ръст в продажбите на смартфони на българския пазар през последните години.
Перспективите в България са отлични, защото нашият потребител е гъвкав и положително настроен към новите технологии. В глобален мащаб мобилните разплащания са една от основните услуги, които ще носят добавена стойност за един потребител на смартфон.

- Какво представлява вашата услуга CellumPay?

- CellumPay е възможност за потребителите да превърнат мобилния си телефон в "интелигентен портфейл". С него може да плащате стоки и услуги по всяко време и на всяко място. Единственото, което трябва да направите, е да инсталирате на телефона си нашето приложение (достъпно в Google Play и в Apple App Store), да се регистрирате и да въведете определена информация. Всичко това става изцяло дистанционно, през телефона. Услугата е напълно безплатна за потребителите и не изисква предплащане или подписан договор. В крайна сметка използването на приложението спестява време, нерви и пари.
Чрез CellumPay може да плащате сметките си за телефон, вода, таксита, куриерски услуги, да правите дарения, да пазарувате разнообразни продукти или да платите доставката на храна до вкъщи. Най-актуалната информация за нашите партньори може да намерите на нашата уебстраница (http://bg.cellum.com/). Услугата се радва на голям интерес от страна на бизнеса и в резултат партньорската ни мрежа се разширява непрекъснато. За крайния потребител това означава все по-голямо разнообразие на услугите и продуктите, които са достъпни чрез CellumPay.

- Каква е разликата между мобилните разплащания и традиционната онлайн търговия чрез мобилен телефон?
- Ако използвате браузъра на телефона си, за да си купите нещо онлайн, това не е мобилно разплащане. Една онлайн покупка се смята за мобилно плащане само когато транзакцията се извършва чрез специализирано приложение като CellumPay, инсталирано на вашия телефон. При това голямото предимство за потребителите е, че могат да пазаруват, като въведат своя телефонен номер вместо чувствителните картови данни. Това значително улеснява процеса на разплащане и на практика елиминира риска от кражба на потребителски данни.

- Как е защитена сигурността на разплащанията със CellumPay?

- Мога да заявя, че CellumPay е първата независима работеща платформа за мобилно разплащане в България, която осигурява високо качество и сигурност на услугите. Ние гарантираме на нашите клиенти сигурност на транзакциите, както и защита в случай на загуба или кражба на мобилния телефон.
При регистрацията на дебитна или кредитна карта в CellumPay данните се разделят на две части, които се криптират чрез алгоритъма RSA. Първата част се пази в телефона, а втората - в нашата система. Информацията от двете части се събира единствено при извършване на плащането чрез въвеждане на mPIN код от клиента.
За да повишим допълнително нивото на информационната сигурност, през първата половина на 2013 г. успешно внедрихме интегрирана система за управление на качеството и информационната сигурност съгласно стандартите ISO 27001, ISO 20000, PCI DSS и ISO 9001. Не на последно място CellumPay е сертифициран по водещия стандарт за информационна сигурност на търговци и оператори на платежни карти PCI DSS.