Световното богатство се удвои от началото на века

241 трлн. долара е световното богатство и се е удвоило спрямо началото на века според швейцарската банка Credit Suisse. През 2013 г. увеличението е с 18 трлн. долара. Така на всеки жител на планетата се падат средно по 51,6 хил. долара срещу 49 хил. през януари 2013 г. Всеки час богатството нараства с над 2 млрд. долара.
Най-заможните нации са Швейцария, Австралия и Люксембург, а най-много от своето богатство са загубили през последната година Япония, Бразилия и Русия.
В същия период богатството най-много е нараснало в САЩ, Китай и Германия. На глава от населението най-голямо е увеличението в Либия, Мексико и Азербайджан, докато най-чувствително доходите падат в Япония, Аржентина и Египет.
Очакванията са глобалното богатство да нарасне с още 40% до 336 трлн. долара през 2018 г. През следващите години Азия е континентът, който ще създава по-значимата част от новото богатство, а броят на милионерите там ще расте.
Първият опит за оценка на националното богатство в западния свят е по времето на Вилхелм Завоевателя, живял между 1027 и 1087 г.