Глобалният бизнес стана труден и безкомпромисен

- Господин Куинлан, какви нови възможности за българския бизнес ще създаде Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство между САЩ и ЕС?
- Когато бъде подписано, споразумението за трансатлантическо партньорство ще стимулира търговията и инвестициите между САЩ и страните от ЕС, а оттам и ще укрепи търговските взаимоотношения между Америка и България. Реалните ползи за България ще се усетят в отделни сектори, като с най-голям потенциал се очертават енергетиката, услугите и вероятно информационните технологии.

- Как икономическата криза преоформи световната търговия?
- Глобалните търговски потоци не претърпяха радикални промени. Динамиката е малко по-различна, но промените в нея ще се усетят през следващите години в отделни страни и индустрии. Например САЩ може да се превърнат във влиятелен търговец на енергия заради американската енергийна революция. Междувременно забавеният ръст на китайската икономика структурно потисна вноса от тази страна - тенденция, която удари много производители на суровини. Търговията в рамките на ЕС се забави заради рецесията на Стария континент, а това допринесе за разширяване на търговския дефицит със САЩ.