Европа ни вкара в кризата. Тя ще ни изведе от нея. Новините, които идват сега оттам, са доста оптимистични. Ако европейската икономика продължи да се подобрява, това ще се прелее в България - най-вероятно бавно и постепенно, тъй като едва ли вътрешната среда ще бъде много благоприятна и привлекателна предвид високото политическо напрежение, което ще стигне нови рекорди преди майските избори.

Предисторията
След финансовата криза, която започна в САЩ и се разви в периода 2006-2008 г., почти всички страни изпаднаха в икономическа рецесия към 2008-2009 г. Брутният вътрешен продукт на целия свят спадна за кратък период, макар че развиващите се страни като Китай бързо се върнаха към растеж. Постепенно, след затихване на финансовата криза през 2010-2011 г., към растеж се върнаха и повечето страни по света. България също отбеляза възстановяване, като през 2011 г. постигна почти 2% икономически растеж.
След това обаче се разрази второ издание на кризата - концентрирано в Европейския съюз и предизвикано от фалита на Гърция и дълговите проблеми на други страни от Еврозоната, особено Испания и Италия, които предизвикаха опасения за разпадане на еврото и крах на целия ЕС.