"Да пестим!" С тези думи на уста Дейвид Камерън прави рестриктивна социална реформа
"Да пестим!" С тези думи на уста Дейвид Камерън прави рестриктивна социална реформа

Старите комедии не са много смешни, когато ги гледаш десетилетия по-късно. Затова не рискувах отново с "Болница Британия" на Линдзи Андерсън (1982), въпреки че навремето беше доста забавна.
Споменът е достатъчен, заглавието - красноречиво. В края на 70-те Великобритания наистина приличаше на болница на абсурда. Здравната каса не работеше, едно безсилно правителство сменяше друго, стачките бяха чести като английския дъжд, дори Лондон сякаш бе по-мъглив от обикновено. После дойде Маргарет Тачър.
Днес нейното наследство не буди само възхищение. Послушайте левицата: за нея тачъризмът и рейгънизмът са нещо средно между чума и холера. Тъкмо тези идеи, казват левите, издигнаха на пиедестал егоизма и воюваха с държавите и обществата; Тачър дори казваше: "Няма такова нещо като общество". Тъкмо този идеологически полог измъти финансовата криза от 2008 година.
Не искам да споря с това. По-скоро веднъж ще го отхвърля и веднъж ще го приема. Ще го отхвърля, защото Тачър и нейните смели реформи създадоха по-силна и богата Британия - и един от най-изненадващите є последователи се оказа...